Ajankohtaista

Ruissalojuoksut osana ympäristötalkoita

📁 Ajankohtaista 🕔07.kesäkuu 2015
Ruissalojuoksut osana ympäristötalkoita

Ruissalon saari on luonnoltaan ja kulttuuriperimältään arvokas alue, jossa on noin 85 hehtaarin verran luonnonsuojelualueita. Ruissalojuoksut ovat osaltaan mukana tukemassa Ruissalon saaren luonnonsuojelua ja kulttuuriperimän ylläpitämistä.

Tänä syksynä Ruissalojuoksujen osallistujat kuljetetaan jo neljättä vuotta mantereelta saaren tapahtuma-alueelle linja-autoilla. Tälle kuljetusoperaatiolle on yksinkertainen syy: luonnonsuojelu.

– Haluamme minimoida Ruissalon saaren luonnon ja ympäristön kuormittamisen, ja tämän tavoitteen saavuttamiseen linja-autokuljetuksilla on merkittävä vaikutus. Se poistaa satojen autojen melu- ja päästöhaitat lähes täysin, ja silti pääsy saaren tapahtuma-alueelle säilyy sujuvana, kertoo Ruissalojuoksujen projektipäällikkö Kari Ahonen.

Turun kaupungin luonnonsuojelutyöntekijä Emma Kosonen kiittelee Ruissalojuoksuja ympäristöystävällisestä teosta.

– Joukkoliikennekuljetus on mitä mainioin tapa torjua ilmastonmuutosta. Ruissalossa parkkitilaa on todella rajallisesti, ja kun se loppuu, aletaan pysäköidä luvattomille alueille. Tämä luvattomille alueille pysäköinti rasittaa luontoa valtavasti, ja on hienoa, että tästä ollaan pääsemässä eroon.

Pienillä teoilla suuria vaikutuksia

 Ruissalon saaren luonnon rauhan kannalta on erittäin tärkeää, että suurten tapahtumien ihmisvirrat liikkuvat vain saaren tietyillä alueilla. Siksi Ruissalojuoksuissa tapahtuma-alue pidetään mahdollisimman tiiviinä, ja juoksureittejä ei viedä sellaisille alueille, missä luonto on erityisen herkkä reagoimaan ihmiskävijöille.

– Jotkut lajit sietävät häirintää hyvinkin mutta toiset eivät lainkaan. Siksi on tärkeää, että tapahtumien kävijät kunnioittavat luontoa pysymällä järjestäjän rajaamilla alueilla, Kosonen kertoo. Hän muistuttaa, että lisääntymisaikaan luonnonsuojelualueilla on liikkumiskielto merkittyjen polkujen ulkopuolella.

– Parasta olisi, jos tapahtumat voitaisiin järjestää pesimäajan ulkopuolella, eli elokuun ja maaliskuun välillä. On hyvä, että Ruissalojuoksut ajoittuvat pesimäajan ulkopuolelle, ja että tapahtumajärjestäjät huomioivat luonto- ja ympäristöasiat entistä paremmin.

Ympäristön huomioimiseen kiinnitetään erityistä huomiota myös Ruissalojuoksujen ruokahuollossa. Osallistujien eväspaketti sisältää paikallisia tuotteita, kuten turkulaisen Robertsin marjajuoman, perheleipomo Rostenin ruisleipää ja Kotimaisten Kasvisten kasviksia.

Lisäksi ruokahuollon talkooväki on ohjeistettu lajittelemaan biojätteet, polttokelpoiset jätteet ja pahviroskat huolellisesti. Kari Ahonen korostaa, että tällaisilla pienillä teoilla on isossa tapahtumassa suuret vaikutukset.

– Ruissalojuoksuissa jaetaan parille tuhannelle osallistujalle eväspaketti, joten jo pelkästään näiden tuotteiden pakkausmateriaalien kierrätys on merkittävä teko ympäristön puolesta.

 Massatapahtumassa tärkeä seikka on myös toimiva jätehuolto. Juoksuaika-tapahtumien virallisena yhteistyökumppanina toimii SUEZ environnement, joka vastaa tapahtumien jätehuollosta. Juoksuaika-tapahtumien ja SUEZ environnementin yhteisenä tavoitteena on entisestään tehostaa juoksutapahtumien jätehuoltoa ympäristön huomioimiseksi.

– Ruissalojuoksuissa alueen siivoamiseen ja roskien keräämiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Tapahtuma-alueella on useita roskiksia, ja päivän päätteeksi käymme alueen vielä kerran läpi kerätäksemme loputkin roskat pois luonnosta, Ahonen kertoo.

Luonnon arvostus osaksi perusarvoja

 Ruissalon suuret tapahtumat, Ruissalojuoksut ja Ruisrock tuovat vuosittain saareen tuhansia kävijöitä. Nykyään massojen vierailemisella luonnonkauniilla alueella on myös opettavaiset puolensa, kun kaupunkien kasvatit vieraantuvat luonnosta ja ympäristön puhtauden tärkeydestä.

– Haluamme tuoda turkulaiset Ruissaloon muistuttaaksemme heitä saaren arvokkaasta luonnosta ja kulttuuriperimästä. Ei ihmisen vierailu luonnossa tuhoa luonnon koskemattomuutta, jos osaa toimia alueella oikein. Haluamme toimia esimerkkinä siitä, miten Ruissalon saaren luonnosta voi nauttia unohtamatta ympäristön arvostamista ja oikeanlaista kohtelua, Ahonen korostaa.

 

Jaa ystäville

Similar Articles

Ruissalojuoksut liikennetiedote

Ruissalojuoksut liikennetiedote

Yksi Suomen vanhimmista juoksutapahtumista valtaa Ruissalon lauantaina   Lähes 1800 kuntoilijaa ja juoksijaa kokoontuu Ruissalon Saaronniemeen tämän viikon lauantaina 16. syyskuuta, kun

Lue lisää
MENU